Звіт про роботу завідувача Брилівського ДНЗ № 3

Буделенко Валентини Іванівни

/Files/images/Бурделенко В.І..pngУ своїй діяльності керуємося словами талановитого педагога – просвітителя і вченого зі світовим ім’ям Софії Русової «…яке виховання дамо нашим дітям сьогодні, широко відіб’ється завтра в усьому характері нашого національного життя».

Дошкільний навчальний заклад ясла-садок №3 Брилівської селищної ради розміщений у типовому приміщенні, розрахованому на 230 місць, що дозволяє розмістити 13 вікових груп. В ясла-садку функціонує 9 груп. Із них: 3 групи раннього віку, 6 – дошкільного. Режим роботи дошкільного закладу – 10,5 годин.

Територію поділено на 13 майданчиків, кожна група має свій майданчик і павільйон. На території садочка є спортивний майданчик, куточок лісу, куточок саду, казкова галявина, літній басейн. Вся територія закладу озеленена, розбиті квітники, майданчики упорядковані, їх обладнання відповідає санітарно – гігієнічним нормам та правилам безпеки життєдіяльності дітей.

Дитячий колектив ДНЗ ясел – садка №3 на 1 січня 2015 року за списками склав 177 осіб, 8 дітей охоплено соціально – педагогічним патронатом, що становить 96 % від загальної кількості дітей віком від трьох до п’яти років, які проживають у смт. Брилівка та с. Мирне. На даний час намітилась тенденція до підвищення проценту охоплення дітей дошкільною освітою. У 2011 р дошкільним виховання охоплено 88% дітей, а у 2014 р. – 96% . Якщо у 2011 році середньорічна чисельність становила 166 дітей, то у 2014 році – 176 дітей.

Напрямок діяльності – гуманітарно-естетичний.

Вихователі навчають та виховують дітей за програмою виховання і навчання дітей від двох до семи років «Дитина» (наук. кер. Проскура ОВ., Кочина Л.П.) та за програмою розвитку дітей від пренатального періоду до 3– х років «Оберіг» (наук. кер. Богуш А.М.).

Гурткову роботу здійснюємо за парціальними освітніми програмами: «Дитяча хореографія», автор А.С.Шевчук, «Радість творчості», програма художньо – естетичного розвитку дітей раннього та дошкільного віку ( автор Борщ Р.М.)., «Граючись вчимося. Англійська мова», програма для дітей старшого дошкільного віку, методичні рекомендації (автори: Гунько С, Гусак Л., Лещенко З) та авторською програмою «Повний курс англійської мови в ДНЗ» (автори: Віттенберг К.Ю., Білоущенко І.Б.), яка розрахована на організацію роботи з дітьми, яким виповнилося три роки.

З метою розвитку індивідуальних нахилів, творчих здібностей дітей в ДНЗ ясла – садку №3 працює 6 гуртків на безоплатній основі, а саме:

- «Веселка», образотворчий, керівник –Куріна Т.О.;

- «Бджілка», ручної праці, керівник –Діденко І.А.;- «Веселі чобітки», хореографічний, керівник - Мокруш Т.О.;

- «Зірочка», вокальний, керівник –Лугівська Я.Ю.;

- «Джерельце», музично-драматичний, керівник –Поліщук А.В.;

- «Чомусики», по роботі з обдарованими дітьми, керівник–Ляшенко В.П..

З 2012 року надаємо додаткові освітні послуги, а саме:

- гурток «Перлинка», хореографічний, керівник –Дудкіна Л.В.;

- гурток «Easy English», з англійської мови, керівник - Жалай А.К.

Упродовж 2011-2015 років педагогічний колектив працював над реалізацією методичної проблеми області та над вирішенням основних завдань.

У ДНЗ ясла-садку №3 створено умови для розвитку творчого потенціалу педагогів. Тематика методичних заходів різноманітна і відповідає запиту вихователів.

Активно працює творча група «Пошук» з проблеми «Патріотичного виховання дошкільників засобами музейної педагогіки».

Педагогічних працівників у ДНЗ – 22. З повною вищою освітою -15, неповну вищу освіту мають 7 педагогів. У 2011 році педагогів з вищою освітою було всього 7.

Моніторинг якісного складу педагогічного колективу показує, що на сьогодні із 22 педагогів: 5 (23 %) мають вищу кваліфікаційну категорію, 4 (18%) мають педагогічні звання, педагогів першої кваліфікаційної категорії – 1(5%), педагогів другої кваліфікаційної категорії – 6 (27%), педагогів 9 тарифного розряду - 6 (27%), педагогів, які не мають кваліфікаційної категорії – 4 (18%), з них: 2 студентів, 1 атестується у поточному навчальному році, 1 по плану атестується у 2016 – 2017 н.р.).

У 2010 р. створено Асоціацію з художньо – естетичного напрямку діяльності.Керівник Асоціації– Бурделенко В.І., завідувач ДНЗ. За звітний період було 10 засідань Асоціації. Тематика засідань різноманітна, а саме: «Комфортні умови – запорука емоційного благополуччя дитини», «Розвиток творчих здібностей дошкільників засобами художньо – театральної діяльності», «Естетичне виховання через образотворче мистецтво», «Розвиток художньо – мовленнєвої творчості дошкільників», «Розвиток музичного сприймання», «Театр і гра», «Розвиток творчих здібностей дітей засобами образотворчого мистецтва», «Свята та розваги», «Організація гурткової роботи в дошкільному закладі», «Хореографічна робота в ДНЗ».

На кожному засіданні Асоціації організовуємо проведення майстер-класу, «проблемного столу», презентацію педагогічного досвіду, надаємо методичні рекомендації та проводимо анкетування щодо проведення й результативності роботи Асоціацій.

З 2012 по 2014 рік завідувач ДНЗ - голова Брилівського освітнього округу.

У 2012 р. створено сайт дошкільного закладу.

З 2013 року колектив приймає участь в експериментальній діяльності з проблеми «Інноваційні підходи до управління навчальним закладом як умова успішної соціалізації дітей та учнівської молоді».Мизабезпечили активну взаємодію з суб’єктами освітнього соціалізуючого простору: батьками, органами місцевого самоврядування, загальноосвітніми та дошкільними закладами Брилівського освітнього округу.

У 2013 році Якименко Т.А., вихователь, зайняла перше місце у I турі Всеукраїнського конкурсу «Вихователь року».

У 2014 р. організували та провели районний семінар з проблеми «Соціально – емоційний розвиток особистості в умовах сучасного дошкільного закладу».

Щорічно 100% виконується план курсів підвищення кваліфікації при КВНЗ «ХАНО».

Дошкільний навчальний заклад працює з неповними, багатодітними, малозабезпеченими родинами та такими, що мають на утриманні дітей–інвалідів. У 2014 – 2015 н.р. ДНЗ відвідують 37 дітей пільгових категорій. Із них: 33 дитини із багатодітних сімей, 2 дітей учасника АТО, 2 дітей – інвалідів.

Велику увагу приділяємо збереженню здоров’я дітей, яка проявляється у здійсненні постійного моніторингу стану здоров’я дошкільників, захворюваності, організації раціонального харчування, контролю за виконанням оздоровчих заходів, призначень лікаря, підтримання інтересу батьків до здоров’я дітей. У зв’язку з цим аналіз стану захворюваності систематично розглядається на виробничих нарадах, батьківських зборах.

Також під наглядом завідувача закладу здійснюється контроль за якістю продуктів харчування та отриманої сировини. Комісія з бракеражу приймає продукти лише за наявності супровідних документів, що підтверджують їх походження, безпечність та якість, відповідність вимогам державних стандартів.

У порівнянні з 2011-2012 н. р. у 2013-2014 н. р. поліпшились показники виконання норм харчування з м'яса, риби, молочних продуктів, овочів тощо.

У 2014. Брилівський ДНЗ прийняв участь в районному огляді- конкурсі на кращий стан організації харчування. За результатами конкурсу заклад отримав високий рівень.

Надруковано методичні посібники: «Розвиток уяви у дітей дошкільного віку в процесі проектної діяльності», авт. Якименко Т.А.; «Формування мовленнєвої компетенції дітей дошкільного віку методом наочного моделювання», авт. Лукашова Л.М.; «Використання прийомів ейдетики з розвитку інтелектуальних здібностей дошкільнят», авт. Койдаковська І.О.; «Хореографічна робота в дошкільному навчальному закладі», авт. Мокруш Т.О.

З 2013 р. Бурделенко В.І. є членом Всеукраїнської Асоціації дошкільних працівників. Її статтю «Асоціація педагогічних працівників – ефективна форма методичної роботи в освітньому окрузі» надруковано в матеріалах обласної науково-практичної веб-конференції «Формування креативної компетентності педагога в системі післядипломної освіти»( Херсон, 2014 р.)

Педагогічний колектив (завідувач Бурделенко В.І.) нагороджено грамотою відділу освіти Цюрупинської районної державної адміністрації за ІІІ місце у районному етапі конкурсу «Краще предметно-розвивальне середовище ДНЗ» (2011 р.), грамотою переможця районного рейтингу освітньої діяльності (2011 р.), грамотою Цюрупинського районного управління юстиції та відділу освіти Цюрупинської районної державної адміністрації за ІІІ місце у районному етапі конкурсу «Символіка рідного краю» (2013 р.).

Завідувач Бурделенко В.І нагороджена грамотами Брилівської селищної ради (2012, 2013 р.р.) за сумлінну працю, а також має подяки відділу освіти Цюрупинської районної державної адміністрації за підготовку та проведення Дня освіти Цюрупинщини (2011 р.) та за ІІ місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу на кращий Інтернет-сайт ДНЗ (2012 р.).

Кiлькiсть переглядiв: 1108

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.