Повернутися до звичайного режиму

Районний науково-практичний семінар вчителів фізики, астрономії та інформатики на тему «Інтегроване викладання інформатики, фізики і астрономії на основі технологій STEM-освіти як фактор соціалізації особистості учня»

У сучасній системі освіти всіх країн світу STEM-навчання», або «STEM-освіту» визнано одним із інноваційних напрямів. STEM охоплює інтегровану систему навчання природничо-математичних та технологічних дисциплін: SCIENCE(природничі науки), TECHNOLOGY(інформатика, різноманітні технології), ENGINEERING(технічна творчість), і MATHEMATICS. Важливим аспектом STEM-освіти є популяризація професій природничого, інженерно-технологічного напрямів серед молоді,

підготовка учнів до подальшого навчання і працевлаштування відповідно до вимог ХХІ століття.

Відповідно до плану роботи Олешківського районного методичного кабінету Олешківської районної ради, 22 листопада 2018 року на базі Олешківської гімназії відбувся районний науково-практичний семінар «Інтегроване викладання інформатики, фізики і астрономії на основі технологій STEM-освіти як фактор соціалізації особистості учня» для вчителів фізики і інформатики закладів загальної середньої освіти Олешківського району.

Мета заходу – ознайомлення педагогів із інноваційними технологіями STEM-навчання, що забезпечуть реалізацію концептуальних засад Нової української школи та механізм практичного впровадження STEM-освіти в практику роботи навчальних закладів.

У роботі семінару взяли участь вчителі фізики і інформатики шкіл району, представники Олешківської районної станції юних техніків,

доцент кафедри інформатики та програмної інженерії, STEM-лабораторії Херсонського державного університету Валько Н.В.

З вітальним словом перед учасниками семінару виступила Лаухіна О.В., директор Олешківської гімназії, яка зазначила, що STEM-освіта дозволить дитині застосовувати науково-технічні знання в реальному житті; вирішувати життєві, наукові, професійні проблеми; розвинути креативність та навички інноваційної діяльності.

Розвитку STEM - компетенцій педагогів щодо реалізації STEM –орієнтованого підходу, інноваційних освітніх технологій навчання сприяла лекція- практикум «Застосування елементів STEM- освіти на уроках природничих дисциплін », проведена з вчителями Охременко І.А., методистом Олешківського районного методичного кабінету.

Досвід роботи Олешківської гімназії з впровадження інтегрованих технологій STEM- навчання на основі легоконструювання в початковій школі презентувала Брит О.І., заступник директора з науково-методичної роботи.

Практичний блок семінару розпочався з перегляду інтегрованих STEM-уроків з фізики і інформатики у 9 класі ( учителі: Григор’єв О.Є., спеціаліст вищої категорії, учитель –методист; Кавун О.П., спеціаліст І категорії) та інтегрованого курсу «Всесвіт» у 2 класі ( учитель Коломенська Л.В., спеціаліст І категорії). Учасники семінару мали можливість ознайомитись з методами STEM-навчання школярів експериментальної, дослідницької діяльності, висунення гіпотез, обґрунтування фізичних теорій та закономірностей за результатами практичної роботи, виконання операцій з базами даних, їх перетворенням та комп’ютерною обробкою, сучасними STEM – професіями.

Доцент кафедри інформатики та програмної інженерії, завідувач STEM- лабораторії Херсонського державного університету Валько Наталія Валеріївна ознайомила присутніх з перспективами та ресурсами науково-технічної творчості у розвитку STEM-освіти Херсонщини. Значну увагу вчителів було привернуто до впровадження у навчальний процес технологій робототехніки та програмування мобільних пристроїв. Під час воркшопу «Використання робототехнічних систем у STEM – проектах» педагоги працювали в групах та виконували завдання з програмування комп’ютерних та робототехнічних систем на базі платформи Arduino.

Живий інтерес в учасників семінару викликало ознайомлення з роботами, виготовленими на основі конструкторів Lego WeDo 2.0.

Власним досвідом роботи з проблеми використання веб-ресурсів в організації STEM- навчання поділився з присутніми Коваленко М. І., учитель фізики і інформатики Виноградівського ЗЗСО І-ІІІ ст. Михайло Іванович презентував свої творчі досягнення та можливості Інтернет- ресурсів в організації дослідницької, експериментальної, конструкторської діяльності школярів.

Під час огляду виставки конструкторських робіт учнів Олешківської гімназії, які навчаються у технічних гуртках Олешківської районної станції юних техніків, увагу вчителів привернули креативні моделі, виготовлені з простих і доступних матеріалів.

Завершився семінар підведенням підсумків. За круглим столом педагоги ділилися враженнями, обмінювалися досвідом, підкреслили актуальність та перспективність впровадження STEM- підходів у сучасній освіті.

Методист ОРМК І.ОХРЕМЕНКО

Кiлькiсть переглядiв: 401

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.